mittlivmedreumatism

Kategori: Olivia

+ En sådan där blogglista

Fem saker du alltid har i ditt kylskåp? 

Eftersom att jag bor hemma just nu så är det inte riktigt jag som bestämmer vad som ska finnas i kylskåpet men när jag bodde själv så fanns där nästan alltid, mjölk, choklad, någon slags juice, yoghurt som jag aldrig åt upp och körsbärstomater brukade jag alltid ha. 

Fyra saker du inte kan vara utan?

Min mobil (ja, jag är helt beroende av den), mina nära o kära, min säng, mjukisbyxor och mat, haha.

Dessa tre kan jag verkligen inte vara utan. 

Tre saker som du inte kan äta?

Innan åt jag absolut inte pannkakor eller korvstroganoff men nuförtiden kan jag faktiskt äta det om jag måste. Kommer inte på något speciellt som jag inte gillar just nu men alldeles för rött kött, typ musslor eller ostron och löskokta ägg är saker som jag inte äter. Allt måste vara vällagat för att jag ska äta det. 

Två saker som gör dig glad? 

Mina vänner och fint väder är två saker som gör mig väldigt glad. Det finns självklart massor av andra saker som också gör mig glad, ett riktigt bra träningspass, min familj, god mat, Liseberg, semestrar, bra serier, ja, listan kan göras lång. 

Slänger in en bild från balen på ett par fina vänner. 

En sak du gör flera gånger i veckan?

Duschar, haha nä vad tråkigt svar.. Det finns ju massor av saker jag gör flera gånger i veckan, äter, tränar, sover, jobbar.. Kommer inte på något speciellt och roligt just nu.  

 

+ Instagram

1. Vad heter du på instagram? Emmaaliceolivian, följ mig gärna :)

2. När skaffade du instagram? I januari 2013.

3. Första uppladdade bilden?

Detta är de två första bilderna jag la upp. En på min syster och en på min vovve. 

4. Hur ofta lägger du upp bilder? Några gånger i veckan brukar de nog bli. Ibland varje dag, beror på om jag har något att lägga upp helt enkelt.'

5. Bild som har fått flest likes?

Dessa tre har jag fått flest likes på, runt 150 stycken :)

6. Varför skaffade du instagram? Jag tror det var dels för att min kompis precis hade skaffat de och visade mig.  Sen var det även fler och fler som skaffade det och då ville jag ju själv också ha det. 

7. Vilka typer av konton följer du? Nära kompisar, släktingar, bekanta, bloggare, kändisar och sen följer jag även några träningskonton också.

8. Är din instagram öppen eller privat?  Den som jag nämnde ovan är öppen men sen har jag även en privat också :)

9. Vilka typer av bilder lägger du upp? Allt möjligt, selfies, naturbilder, på mina syskon och kompisar, matbilder och annat som jag gör/stöter på i mitt liv. Nedan ser ni hur mitt flöde ser ut just nu. 

10. Favoritbild? 

Kunde verkligen inte välja en bild, så här ser ni hur mitt flöde ser ut just nu. :)

 

Dagens..

En bild från när Sverige erbjöd lite finare väder

Dagens humör: Väldigt bra faktiskt. Har varit pigg och glad hela dagen trots många timmars jobb.

Dagens borde: â€‹Städa och sluta äta massor av skit.. 

Dagens frisyr: Plattat.

Dagens smink: Vardagssmink, foundation och mascara typ. 

Dagens planer: Har jobbat hela dagen. Nu är det soffan och andra avenyn som gäller.

Dagens materiella vill ha: En ny dator eller påfyllning i garderoben hade inte varit fel.

Dagens fundering: â€‹Vart alla mina pengar tar vägen...

Dagens beroende: Min mobil som vanligt..

Dagens tråkigaste: Jobba hela dagen då det för en gångs skull ha varit lite bättre väder

Tankar om min sjukdom

Jag har nu varit sjuk i mer än 3,5 år.

3,5 år som har varit väldigt jobbigt för mig både fysiskt och psykiskt. Jag har inte alltid valt att visa det så mycket då jag inte vill visa mig svag. Jag vill vara den personen som jag var innan denna skiten började. Jag vill inte inse att jag inte längre kan träna som jag vill (jag kan knappt träna alls), jag vill inte inse att jag måste sluta med det jag älskar, orientering, jag vill inte heller inse att det kanske kommer att vara såhär resten av livet. Om jag har tur kan bli bättre men det kan även bli så mycket sämre. 

Jag går hela tiden och tänker, när jag slutar här i Olofström och flyttar hem igen kommer allting att bli så mycket enklare. Då kan jag träna hur jag vill och då ska jag verkligen bli bra igen. Jag ska börja springa massor av löplopp som jag gjorde innan jag blev sjuk och allt kommer bli så himla bra. Vem vet, kroppen kanske mår bättre när den slipper pressen och stressen men det kan lika väl fortsätta som det är nu. Att jag har konstant ont varje dag, att så fort jag går på lite ojämnt underlag så gör det skitont, att jag vissa dagar bara vill gräva ner mig i sängen och vakna när allt är bra igen. Visst finns det dagar som är betydligt bättre än andra och dagar som är mycket sämre också för den delen. En del dagar gör det bara lite ont och vissa dagar vill jag knappt gå på mina fötter för att jag har så ont. 

Det är nog ingen som förstår hur jag egentligen mår vissa perioder. Inte ens min familj, inte ens jag själv. Jag försöker att vara som vanligt då jag själv inte vill vara annorlunda. Varför skulle en ledsjukdom få stoppa mig? Det finns inte i min värld. 

Lite blandade träningsbilder. Längst upp till vänster ser ni hur min fot ser ut när den är "normal". Den ser ju inte riktigt ut som alla andras fötter.. 

4. En plats du gillar att vara på

Mitt rum hemma i Älmhult. Trivs så himla bra i det sedan min mamma renoverade det till mig i 18-årspresent. Och sängen behöver vi inte ens prata om. Världens skönaste säng helt enkelt.  

9 sanningar om mig

Två oseriösa bilder från i somras tror jag

- Jag älskar att tugga tuggummi och har i princip alltid ett i munnen. Om jag köper ett paket kan det ibland ta slut samma dag. 

- Jag har en "tvångstanke" och det är om jag går/springer bredvid någon och den personen helt plötsligt byter sida och ska gå på andra sidan om mig, då blir det jättejobbigt för mig. Haha vet inte varför det är så.. Det är dock skillnad om jag är med på att vi byter sida. Då går det bra. 

- Jag skulle kunna sova när och var som helst hela tiden. Sedan jag fick min sjukdom reumatism är jag verkligen trött hela tiden och ibland känns sängen som en drog för mig. Det går inte att låta bli att sova en stund på eftermiddagen. Riktigt jobbigt faktiskt för hur mycket jag än sover så blir jag aldrig utvilad. 

- Jag har alltid haft det ganska lätt i skolan enda tills jag började gymnasiet. Nu har jag det jättejobbigt och jag tror knappt att det är något som har varit på min sida under dessa tre år. Känns verkligen som att allt går emot mig och jag har värdelösa betyg i nästan allt. 

- Jag vet ingen som är bättre än mig på att skjuta upp saker. Jag gör alltid allting i sista stund när jag har press på mig. 

- Det äckligaste man kan äta enligt mig är korvstroganoff och pannkakor, finns inget värre. Jag är även ganska kräsen när det gäller mat då jag har en mamma som lagar sjukt god mat och har alltid blivit bortskämd med det. 

- Jag gillar att ha rent och fint omkring mig men jag är kass på att städa. 

- Det läskigaste och det jag är mest rädd för är rymden. Tycker det är så läskigt att den inte tar slut någonstans (vad vi vet) och hur allt kan fungera. 

- Vad jag allra helst vill göra efter studenten just nu är att flytta upp någonstans i fjällen (helst vemdalen) och bli skidskolelärare eller något annat kul. Blev så himla sugen på det när vi var där förra veckan så det är något jag ska satsa på nu hade jag tänkt.

 

43 frågor

1: Vad har du på dig? Har precis varit ute och gått en lång runda så just nu ligger jag i sängen med en träningströja och utan byxor. Var så kall om benen och det kliade jättemycket när jag kom in så byxorna åkte av direkt. Borde snart hoppa in i duschen. 

2: Någonsin varit kär? Ja

3: Någonsin haft ett jobbigt break up? Beror på vad man menar med jobbigt men det är klart att det känns när man dumpar/blir dumpad av någon man tidigare träffat varje dag. 

4: Hur lång är du? 165 cm 

5: Hur mycket väger du? Lagom. Vad man väger är inte så viktigt utan de viktigaste är att man trivs med sig själv. 

6: Några tatueringar? Nej, inget jag känner något behov efter heller. 

7: Några piercingar? Hål i öronen om det räknas. Ett i det vänstra och två i det högra. 

8: Favoritmat? TACOS! Och all annan mat som mamma lagar

9: Favoritprogram? Just nu är de enda programmen jag följer Parneviks och Ung och Bortskämd. 

10: Favoritband? Har inget favoritband, lyssnar verkligen på allt möjligt. 

11: Någonting du saknar? Att ha en frisk kropp och kunna träna så mycket som jag vill igen. Åh vad underbart det hade varit. 

12: Favoritlåt? Just nu tycker jag att Pillowtalk med Zayn från One Direction är riktigt bra. Annars är två favoriter som aldrig kommer bli dåliga, 7 years med Lukas Graham och So sick med Ne-Yo.

13: Hur gammal är du? 19 år. (97a)

14: Stjärntecken? Vattuman 

15: Favoritmotto? Kommer inte på något just nu., 

 16: Favoritskådespelare? Det finns nog ingen som har sämre koll på skådespelare än vad jag har. Kollar nästan aldrig på film.. 

17: Favoritfärg? Vitt och svart och typ havsblå. 

18: Hög eller låg musik? Beror på vilket humör man är på men oftast hög. 

19: Vart går du om du är ledsen? Till mitt rum, mamma eller Elin. 

20: Hur lång tid tar det för dig att duscha? Tycker verkligen det är så himla tråkigt att duscha så runt 5 minuter om jag nu inte ska raka benen. Då tar det 10 typ. 

21: Hur lång tid tar det för dig att göra dig i ordning på morgonen? Beror på om jag ska duscha eller inte men ca 30 min. 

22: Någonsin varit med i ett slagsmål? Nej. 

23: Turn on? Fint leende och fina ögon. 

24: Turn off? Killar som inte vill hitta på något och om de är alldeles för svartsjuka.  

25: Anledningen till att du började med bloggen? För att kunna skriva av mig gällande min sjukdom osv. även för att själv kunna gå tillbaka och kolla när jag mådde bra/dåligt. 

26: Rädslor? Rymden. Tycker verkligen den är så läskig haha. Finns inget slut och ingen förklaring. Även rädd för att något hemskt skulle hända någon nära. 

27: Senaste saken som fick dig att gråta? Min sjukdom och värk skulle jag tro. Att inte kunna göra de som andra kan. 

28: Senaste gången du sa att du älskade någon? Det vet jag inte.  

29: Meningen bakom ditt blogg-namn? Det är det bloggen handlar om. 

30: Har du något smeknamn? Livia, oliv, ollé, ollanbollan, jibba osv. 

31: Senaste programmet du såg? Djursjukhuset tidigare idag. 

32: Senaste personen du pratade med? Elin. 

33: Förhållandet mellan du och den senaste personen du smsade med? Mamma

34: Favoritfilm? Som sagt så kollar jag inte på film så ofta men Endless Love tycker jag är riktigt bra. 

35: Plats du vill besöka? Har alltid velat åka till Italien och Grekland. New York hade även varit häftigt. 

36: Senaste platsen du besökte? Min lägenhet, Elins lägenhet och skolan typ. Haha. 

37: Är du kär? Nej

38: Favoritsmak på godis? Choklad! Skulle kunna leva på choklad och tacos. 

39: Vilka instrument spelar du? Haha inget alls. 

40: Favoritsmycke? Använder nästan aldrig smycken förutom öronhängen, så jag kan inte säga att jag har något favoritsmycke. 

41: Senaste sporten du spelade? Spelar ingen sport men springer och orienterar och gymmar ibland gör jag. 

42: Senaste låten du lyssnade på? Love yourself med Justin Bieber  

43: Senaste gången du var med någon? Med Elin för typ två timmar sedan. 

Oj vilken tid detta tog, nu måste jag verkligen duscha! 

En bild på mig och min saknade lillasyster

Ljusa slingor

I julklapp fick jag som jag hade önskat mig presentkort hos en frisör för att klippa mig och färga håret. Så i måndags satt jag mig i frisörstolen och några timmar senare var jag några nyanser ljusare i håret och jag blev riktigt nöjd. Känns skönt med lite förändring efter att ha haft samma frisyr och samma färg i något år nu. 

 

Jullistan

I brist på annat får ni läsa denna jullistan som finns på de flesta bloggar just nu.

​1. Pepparkakor eller lussebullar? Lussebullar!
​
2. Skumtomtar eller knäck? Skumtomtar även om knäck också är väldigt gott.
​
3. Ischoklad eller marsipan? Om jag måste välja så ischoklad, dock ingen favorit.
4. Köttbullar eller prinskorvar? â€‹â€‹â€‹Köttbullar
​
5. Julkorv eller julskinka? Är inget fan av något men julskinka i så fall.
​
6. Lax eller sill? Lax
​
7. Sylta eller pastej? Ingenting, har dock aldrig smakat sylta.
​
8. Paradis eller Aladdin? Paradis
​
9.Revbensspjäll eller Janssons? Janssons. Revbensspjäll består ju i princip av bara ben...
​
10. Glögg eller julmust? â€‹Julmust
​
11. Rödbetsallad eller dopp i grytan? â€‹Rödbetsallad! Det bästa som finns på julbordet tillsammans med köttbullar.
​
12. Ris a la Malta eller gröt? â€‹Inget av de..
​
13. Hemma eller borta? Brukar alltid fira hos mormor och morfar eller farmor, så borta. 
​
14. Utomlands eller Sverige? â€‹Sverige! 
​
15. Ge eller få? Få skulle jag nog säga om man inte har hittat någon jättebra julklapp som man vet att personen kommer att bli jätteglad över.
​
16. Mysteriet på Greveholm eller Sunes jul? Mysteriet på Greveholm. Den kommer aldrig bli dålig.
​
17. Chokladkalender eller paketkalender? Chokladkalender. Har dock ingen i år :/
​
18. Plastgran eller äkta? Äkta, det måste ju lukta jul!
​
19. Arne Weise eller Ernst? Vet faktiskt inte.. 
​
20. När vill du att första snön ska falla? Typ första advent.
​
21. Har du haft en grön gräsmatta på julen? fattar inte, men det har jag väl.
​
22.När är det dags att pynta? Första advent.
​
23. Kan du komma på något negativt med julen? â€‹Att det finns så många människor som inte har möjlighet att fira julen med sina nära och kära. Och alla de barn som inte får fira jul. :/

24. Favorit julfilm? Tittar aldrig på film..
​
25. Favorit julkalender? Mysteriet på Greveholm och Tjuvarnas jul.
​
26. Blir du mättad av julen när den är slut eller vill du ha mer jul? Blir väl inte mättad men ändå ganska skönt när den är över.
​
27. När öppnar du dina julklappar? Får alltid en under granen på julaftons morgon. Sen resten på eftermiddagen/kvällen. 

28. Favorit juldoft? Nejlikor och lussebullar. 

​29. Vad framkallar mest julstämning? â€‹Snö! Julmusik, julbakning och så vidare.
​
30. Vad är viktigast med julen? Att få vara med familjen och släkten.

Min sjukdom

Det var ungefär 3 år sedan som allt började. Jag fick en konstig värk i mina fötter som jag aldrig hade känt innan. Jag vet inte hur många besök jag fick göra hos läkaren, hur många gånger jag fick röntgas och hur många blodprov jag egentligen fick ta. Men flera månader senare fick jag till slut diagnosen som jag inte ville ha. Jag hade juvenil idiopatisk artit. En form av ledsjukdomen reumatism. En sjukdom som det inte finns några botemedel mot bara massor av medicin som minskar smärtan tillfälligt. En sjukdom som jag kommer att ha hela mitt liv. När jag fick diagnosen visste jag inte mycket om den och jag vägrade även att läsa om det. För vem vill veta att hela ens liv kommer att förändras och att det aldrig kommer att bli som tidigare när man är 16 år gammal? 

Reumatism är en sjukdom som kommer i så kallade skov. Vissa perioder kan det vara hur bra som helst och jag känner nästan ingenting medans andra perioder kan vara ett rent helvete. En sån period befinner jag mig i just nu. Foten bultar konstant, den är svullen som en fotboll och känns som en varm tickande bomb. Jag kan knappt gå på den och de senaste nätterna har jag knappt kunnat sova. Varför ska livet vara såhär orättvist? 

Jag är en person som alltid har älskat att träna. Förut så var löpning det bästa jag visste och jag sprang flera mil i veckan. Att springa och orientera är fortfarande det bästa jag vet, i alla fall de dagar och perioder jag inte har så ont. Men det är inte alls som det var innan. Innan såg jag fram emot varje träningspass men nu är allt bara en stor plåga. Att springa orientering känns ungefär som att springa med en rejält stukad fot och för varje steg jag tar, biter jag ihop för att jag inte ska börja gråta.   

Det jobbigaste med denna sjukdomen förutom att det gör så förbaskat ont är att den inte syns på utsidan och att ingen vet hur jag har det. Det är ingen som ser på mig hur ont jag har förutom när jag haltar eller hoppar på kryckor. Det är inte heller alla som vet att jag ta sprutor på mig själv en gång i veckan för att ens kunna stå på benen.

Jag känner mig alltid lika värdelös varje gång jag inte kan vara med på en träning eller genomföra den helt och hållet. Det känns som att folk tycker att jag är lat och att jag ligger hemma och sover av den anledningen. Men det är verkligen inte så det är. Jag önskar att jag vore som alla andra, att jag kunde träna 10 pass i veckan och att jag orkade vara vaken och vara full med energi hela dagen, men så ser inte min verklighet ut. Det är inte ofta det går en hel dag utan att jag sover några timmar mitt på dagen. Sjukdomen tar all kraft ur mig och när jag har som allra ondast, vilket inte är så ofta men det händer, är jag så trött och har så ont att jag inte ens orkar gå i skolan. Det leder till att jag inte har dem betygen jag egentligen skulle kunna ha och allt handlar just nu bara om att klara gymnasiet. 

Jag förväntar mig inte att folk ska förstå och jag är inte heller ute efter att folk ska tycka synd om mig, det är de sista jag vill. Det jag vill är att förklara varför jag är som jag är och varför jag gör som jag gör. Jag hoppar inte på kryckor ena dagen och sedan springer en mil nästa dag för att jag tycker det är kul eller för att jag är en idiot. Det är så min kropp fungerar. Ena dagen kan vara ett helvete och nästa dag kan det vara så att jag knappt känner något alls. 

Trots att mitt liv inte är som alla andras försöker jag leva det så normalt det går ändå. Jag går i skolan, tränar, festar och jobbar hela helgerna. Det är inte alltid min kropp orkar med det och när jag blir för stressad säger fötterna ifrån. Det är antagligen därför jag har så ont just nu. Men jag vägrar att känna mig annorlunda. Reumatismen ska inte få ta över mitt liv. 

    ~Oringen 2012, precis innan allt började~

Välkommen till min blogg!

Jag tror att detta är 4:e gången jag startar en blogg. Men denna gången hade jag inte tänkt att skriva precis som jag har gjort tidigare. Denna bloggen ska nämligen handla om mig och hur det är att leva med ledsjukdomen reumatism. Såklart så kommer den även att handla om min vardag men fokuset ska ligga på min sjukdom och hur det är att leva med den. Jag skriver även denna bloggen mycket för min egen skull. För att jag ska kunna gå tillbaka och titta vilka perioder jag mådde bra och så vidare och helt enkelt bara för att få skriva av mig. Det är trots allt väldigt jobbigt att leva med en sjukdom som inte alltid syns på utsidan.

Vem är då jag? Jag heter Olivia och jag är 18 år gammal. Jag går just nu tredje och sista året på ett orienteringsgymnasie i Olofström där jag även bor under veckorna på ett elevhem fullt med andra idrottselever. På helgerna är jag hemma hos min familj i hålan där jag alltid har bott, Älmhult. Jag är en person som älskar att träna, sova, vara med mina vänner och att göra spontana grejer är det bästa jag vet. Jag vet inte vad jag mer ska skriva men jag hoppas att ni vill läsa vidare och att ni vill följa denna resa. För denna jäkla sjukdom ska inte få ta över mitt liv.

 

Upp